divendres, 6 de maig del 2016

                         


   Tot el que et cal saber del Casal d'Estiu de Centelles 2016



  




L’estiu és un moment de gaudi i de creixement per excel·lència dels infants. Tots recordem l’infantesa i tots recordem els estius en l’infantesa.

Volem un Casal que sigui recordat pels nostres infants.
Volem un Casal on no es vingui només a passar el temps.
Volem un Casal on no es faci repàs.
Volem un Casal que sigui un espai desitjat: els infants han de tenir ganes d’anar al Casal!
Els pares han d’estar contents de portar els fills i filles al Casal.
L’equip del Casal ha de saber que junt amb els infants són els protagonistes d’una aventura excepcional: 5 setmanes de màgia amb els infants!
Per aconseguir-ho:
     Els infants han de ser protagonistes de les seves accions.
     Els infants han de viure, a través de metodologies lúdiques adequades a cada edat, experiències que els ajudin a créixer com a persones.
  El temps no ens ha de pressionar. Cada infant ha de tenir moments de decisió sobre activitats, de treball cooperatiu, de responsabilitat i d’expressió artística i creativa.
    La narració mítica serà un eix per integrar les diferents accions.
   El diàleg i el coneixement de l’entorn es prenen com a centres a partir dels quals els
      infants assoleixen autonomia.



FITXA TÈCNICA CASAL D’ESTIU CENTELLES 2016
Organització: AMPA CEIP Ildefons Cerdà
Direcció i coordinació : Cristina Piñol (directora) i Núria Solà (coordinadora)
Contacte: casalnatura.centelles@gmail.com i 635.12.61.10
Edats dels participants: nens/es de P3 fins a 6è de Primària
Dies de realització: Del 27 de juny a l’29 de juliol de 2016. La inscripció serà per setmanes, tot i que també existeix l’opció d’inscriure als nens/es com a esporàdics (veure normativa esporàdics)
Horari: MATI de 9h a 13h i/o TARDA de 15h a 17h.  (Servei de Matiners de 8h a 9h, en el cas de que hi hagi ≥ 4 nens/es apuntats). Dimecres de 9h a 17h
Menjador: de 13h a 15h, a càrrec de Kari i Àngels Serveis SL
Lloc: A les instal·lacions del CEIP Ildefons Cerdà (Escola de Dalt), Avinguda Pere Barnils, s/n.
Perfil dels monitors/es: monitors/es del temps de lleure i persones relacionades amb el camp de l’educació i el medi ambient (Magisteri, Pedagogia, Educació Social, Educació Ambiental, Forestals) i altres persones afins.



El nostre Casal ha de ser -en el sentit més profund- un espai pròxim, viscut i estimat d‘educació en el lleure. Així el concebi’m!
  
Objectius generals del Casal:
·         Garantir el dret fonamental dels nens a jugar i a participar.
·         Potenciar l’autonomia, la capacitat en prendre decisions i la participació activa dels nens/es.
·         Aprendre a treballar en grup de manera cooperativa.
·         Aprendre a treballar de manera transversal a partir de projectes.
·         Introduir la música i les cançons en el dia a dia del casal, com a mitjà d’expressió emocional.
·         Conèixer un clàssic de la literatura universal de manera lúdics i sense pretensions.
·         Potenciar l’expressió corporal i el teatre, com a eina de socialització.
·         Fomentar la creativitat i imaginació.
·         Treballar la plàstica a partir del reciclatge.
·         En general, donar un espai a totes les expressions i llenguatges artístics.
Objectius generals del Centre d’Interès:
. Conèixer l’entorn de Centelles: vegetació, fauna, fonts...
. Aprendre a partir de l’observació i anàlisi de la natura.
. Aprendre a reduir, reciclar i reutilitzar els residus.
. Conèixer la importància de l’aigua i els seu cicle.

Metodologia Educativa: el centre d’interès i l’eix d’animació:
No podem treballar de la mateixa manera amb un infant de 3 anys que amb un d’11. És una obvietat, però a voltes fins i tot els pares ho oblidem.
Per assolir els nostres objectius treballarem a partir d’un centre d’interès igual per a tots: la natura. La natura com a entorn en el qual vivim; la natura com a ecosistema amb fortaleses i debilitats; la natura com a font de productes i aliments;...
Per encadenar i donar sentit a les activitats que es facin es treballarà a partir d’un eix d’animació: La Jungla d’en Mowgli i els seus amics!!!
Els grups d’edat previstos són: P3 a P5 (petits), 1er a 3er (mitjans) i 4rt a 6è (grans). Depenent de la inscripció, es repensaran les agrupacions per edat i les activitats possibles.
Les activitats dels més petits es treballaran de manera principal a través del joc.
Les activitats del grup mitjà a través de la descoberta.
Les activitats del grup de grans a través de ser reporters i del compromís amb l’entorn
I totes tindran un component vivencial, participatiu i dinàmic.
  
Mostra d’algunes activitats (adaptades segons edats):

CREACIÓ DEL BLOG DEL CASAL
El grup de grans són els reporters del casal. D’aquesta manera tindran contacte amb tecnologies de la imatge i de la informació i treballaran amb càmeres fotogràfiques, de vídeo, editaran, crearan i elaboraran setmanalment els reportatges del Casal. A través d’ells podrem conèixer quines aventures viu la canalla del Casal.
TALLERS DE PLÀSTICA
Es faran activitats de plàstica a partir de material reciclat. A partir d’aquí es poden fer activitats partint de l’observació de l’entorn més proper al Casal: cargols, els cavalls, els pins,... i treballar a partir de projectes: passant per l’observació, l’anàlisi, el desenvolupament i la resolució.
LA MÚSICA... VOLEM CANÇONS!!!
La música i cançons acompanyaran el dia a dia al Casal fomentant un ambient agradable i de grup, així com potenciant la creativitat. Proposarem la creació d'un himne del Casal on els nens hi siguin part implicada i creativa.
DINÀMICA DE JOCS
Es realitzaran jocs, gimcanes, jocs de pistes, circuits,..., tant els dies que ens quedem a l’Escola com els dies que sortim d’excursió. Es fomentarà la participació entre els diferents grups d’edats.
AIGUA
Els nens i nenes de primària aniran a la piscina municipal descoberta un dia a la setmana pel matí i un dia per la tarda (dia a confirmar). Els nens i nenes del grup dels petits jugaran amb aigua al casal a través de diferents elements: piscinetes, regadores, jocs d’aigua, etc.
   BENVINGUTS A LA JUNGLA D’EN MOWGLI!
Aquest any l'eix d'animació girarà al voltant de la novel·la de Rudyard Kipling “El llibre de la jungla”. Coneixerem al nen de la jungla mentre treballem valors a través dels personatges de la novel·la i aprenent amb tots ells la importància de respectar la diferència com a una riquesa per al conjunt de la societat.


SORTIDES
Les sortides es faran els DIMECRES (a concretar) i són de tot el dia. Tots els nens tornaran a les 17h independentment del fet que sols estiguin apuntats pel matí. Caldrà portar l’esmorzar i dinar de casa.
ITINERARIS DE NATURA (dimecres 29 de juny, 6 i 27 de juliol)
Es faran 3 sortides per conèixer l’entorn de Centelles. S’aprofitarà per observar i conèixer millor cada espai natural i es tractarà de millorar l’espai visitat. Entre les diferents visites (SETMANES 1 i 5) es realitzaran tallers de millora dels espais visitats i es treballaran aspectes concrets del medi ambient i la natura.
SORTIDA EN BICILETA (dimecres 20 de juliol)
Degut a la bona experiència de l’any passat, consolidem aquesta activitat amb el grup de grans. Creiem que és una bona manera de treballar el companyerisme, l’exercici físic i l’esforç personal. És una sortida diferent i divertida on nens i monitors coneixen altres maneres de relacionar-se entre ells i l’entorn.
LA GRAN SORTIDA (dimecres 13 de juliol)
La visita es farà per grups (mitjans i grans). El desplaçament es farà amb tren; és per això que el grup de petits es quedarà a Centelles realitzant alguna altra activitat.
L’ACAMPADA (divendres 22 de juliol)
Els nens i nenes de primària farem una acampada d’una nit: amb jocs de nit, contes, música, sopar conjunt... al pati de l’escola. Serà una oportunitat per capgirar l’ús d’un espai conegut i transformar-lo. Pel matí, quan els pares ens vinguin a buscar, ens portaran l’esmorzar per compartir aquest moment plegats.
LA FESTA DE COMIAT DEL CASAL (divendres 29 de juliol a les 17h)
És la culminació. Els nens i nenes en gaudeixen com una estona de disbauxa, on agrupem tots els aspectes treballats durant els diversos dies. Serà un berenar. L’activitat està oberta a tots aquells nens i nenes que han participat en el Casal independent del número de setmanes inscrits, així com a totes les seves famílies.
QUÈ CAL DUR I QUÈ NO?
·    En les sortides no es pot portar: diners, menjar (fora dels àpats establerts), objectes de valor… Tan sols portarem una cantimplora, la motxilla, una gorra i crema pel sol, el dinar i l’esmorzar.

·    Pels tallers hem de dur una bata o una samarreta que es pugui embrutar i deixar al Casal. Cal que tota la roba estigui marcada i que es pugui deixar al Casal. Els divendres ho tornarem a posar a la motxilla.
·    Per a l’activitat de piscina, els nens/es han de dur el necessari: tovallola, banyador, crema, xancletes,…  No es pot portar diners.

ON ENS TROBEM?
·    Totes les activitats començaran al Casal (a l'Escola de Dalt), excepte que s’especifiqui el contrari (el matí que es va a la piscina també ens trobarem a l'Escola de Dalt).
·    Els dies de piscina, tan matí com tarda, caldrà anar a recollir els nens i nenes directament a l’hora acordada a la piscina. Els nens i nenes que assisteixin a les activitats de tarda hauran de venir a les 15h directament a la piscina el dia corresponent.
·    Als nens de menjador se’ls acompanyarà fins a les instal·lacions de l’Escola de dalt.

NORMATIVA DEL CASAL

1. El sol·licitant adquireix el compromís que el seu fill assisteixi tots els dies al Casal. En
situacions excepcionals (malaltia) que provoquin la no assistència es prega d’avisar amb
temps suficient.

2. Funcionament del Casal:

. En els horaris d'entrada i sortida del Casal, els pares hauran de ser puntuals a anar a buscar
els fills. Els monitors no s'esperaran.

. En el cas de que la persona que vingui a recollir al nen/a no sigui l’habitual, s’ha de notificar.

. Per a administrar medicament als participants del casal cal que el pare, mare o tutor legal
aporti una recepta o informe del metge on hi consti el nom de l’alumne, l’hora i el nom del
medicament que ha de prendre. El pare, mare o tutor legal ha d’omplir i signar l’imprès del
casal autoritzant als monitors i a administrar la medicació prescrita sempre que sigui
imprescindible fer-ho en horari de casal.

 . Durant l ́horari del Casal està prohibit comprar caramels i pastes, per tant, els nens no han de portar diners ni objectes de valor en general, si no s’indica el contrari.

. Esporàdics: El nen/a que requereixi d’aquest servei, haurà de ser apuntat el divendres de la setmana anterior, de 9:00h a 11:30h, al mateix Casal. La NO inscripció impossibilitarà aquest servei perquè no s’haurà pogut tramitar l’assegurança (no es pot demanar el mateix dia). Els pagament dels dies esporàdics es consideren com a extraordinaris i es pagaran directament als coordinadors del casal el mateix dia que es realitzi la demanda.

3. Devolucions econòmiques:

Les anul·lacions d’inscripció o activitats fetes del 22 de maig fins el 19 de juny seran
penalitzades amb el 25% de l’import total. En les anul·lacions d’activitats o inscripcions fetes
a partir del 17 de juny, el Casal NO FARÀ devolucions.                               






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada